Kristiansandsregionen brann og redning IKS (KBR) startet et prosjekt høsten 2014: Flammbært. Poenget var å sette fokus på brannsikkerhet i barnehagen og i hjemmet.

 

Kort fortalt er Flammbært en bamse som er med hjem til barna i barnehagen. Barna får med seg et aktivitetshefte om brannvern, med sjekkliste og tips til hva som bør gjennomføres mens Flammbært er på besøk. Bamsen leveres tilbake til barnehagen med ei utfylt sjekkliste som klippes ut av aktivitetsheftet. 

 

Flammbærtkonseptet involverer barnehagen, barna og hjemmet. I tillegg oppfordres barna til å ta sikkerhetssjekker også hos familie, besteforeldre, naboer etc.

 

I og med at Flammbært har blitt så populær, og at rundt 70 barnehager i området vårt har takket ja til tilbudet om å være med, så trenger vi hjelp til å utvikle konseptet videre. Vi trenger et solid pedagogisk opplegg til barnehagesamlinger. Parallelt vil vi også jobbe med å utvikle et konsept med en traumebamse i form av en «mini-Flammbært».

 

 

Viktig samfunnsoppgave

Hvert år omkommer det mellom 50-70 personer i brann i Norge, og vi håper at Flammbært kan bidra til å senke de dystre tallene. Mange av dødsbrannene kunne med enkle grep vært unngått, for eksempel med å være forsiktig med elektriske produkter og bar ild, og å ha en fungerende røykvarsler.

 

Selv om det heldigvis er få barn som omkommer i brann i Norge, så er det viktig å holde fokus slik at dette ikke skjer. Vi ønsker å lære barna å bo trygt, slik at de får en god holdning til sikkerhet i hjemmet. Og dette må gjøres på riktig måte slik at dette ikke blir skremmende, men fører til gode holdninger. Vi ser at mange barn tar fokuset på sikkerhet videre til foreldre og besteforeldre – hvem kan vel motstå å bytte batteri i røykvarsleren når barnebarnet påpeker det?

 

Flere brannvesen i Norge ønsker å ta i bruk Flammbært-konseptet i sine regioner. Flammbært-ideen ble født i Larvik brannvesen, men fikk virkelig vokse da den kom til Sørlandet. Bamsen skal brukes i noen kommuner, men vil i 2018 bli tatt i bruk i enda flere. KBR går i spissen for videreutvikling og motivasjon, og i 2017 fikk vi tildelt midler til alle brannvesen i Agder fra Gjensidigestiftelsen. Med disse midlene kan vi kjøpe inn flere bamser slik at enda flere barnehager kan bli med.

 

 

Selve prosjektoppgaven

Flere barnehager har kommet med ønske om et pedagogisk opplegg til å bruke på samlingsstunden i barnehagen. Tidligere har mange barnehager brukt opplegget «Eldar og Vanja» som brannvernforeningen tilbyr gratis, men dette er «gammelt stoff» som ikke har fokus der hvor risikoen for branner er størst, nemlig i hjemmet.

 

Vi ser for oss et undervisningsopplegg med rundt 8 temaer. Det må bør være illustrasjoner som barna kan se på, og informasjon og opplegg til de voksne. Opplegget må få frem budskapet til barna, og må være enkelt for de voksne å finne fram i en travel hverdag. Temaer på samlingene kan være røykvarsler, sikkerhetsrunde, brannskader, brannøvelse, brannrøyk, matlaging, elektrisk utstyr, bålvett og levende lys.

 

Det er meningen at undervisningsopplegget skal ligge tilgjengelig på internett, og at det enkelt kan skrives ut eller vises på skjerm, men vi vil også gjerne trykke opp plansjer som det er raskt for barnehagen å finne fram. Undervisningsopplegget må være ferdig slik at det kan tas i bruk høsten 2018.

 

For å få et best mulig resultat bør oppgaven basere seg på teori, brannvesenets erfaring, og en spørreundersøkelse i barnehagene om hva de ønsker seg.

 

 

Hva vi kan tilby

Vi ønsker å jobbe sammen med dere for å komme fram til et best mulig resultat. Dere vil få innblikk i hvem brannvesenet er, hva vi gjør, og hvordan vi jobber for å forebygge branner. Vi er i kontakt med mange barnehager, og kan være med å formidle kontakt for å gjennomføre spørreundersøkelse. Forhåpentligvis vil dere også få god innføring i hvordan barnehagene jobber med temaarbeid.

 

Flammbært skal aldri bli noe kommersielt eller noe brannvesenet skal tjene penger på, men være et verktøy for å nå ut med forebyggende informasjon og gode holdninger til brannsikkerhet. Vi håper at færre branner og færre omkomne vil være motivasjon nok til å velge denne oppgaven, og vi ser fram til å høre fra dere.

Oppgaveforslag

Type:Fra virksomhet
Publisert:30.11.17
Status:Ledig
Grad: Ingen

Fagområder

Emnekoder

Ingen emnekoder

Logg inn for å se forslagets kontaktperson

Kontaktinformasjon

Virksomhet:Kristiansandsregionen brann og redning IKS

Kristiansandsregionen brann og redning IKS (KBR) er et interkommunalt selskap som har ansvar for brann- og redningstjenesten i en region med nesten 140 000 innbyggere. KBR dekker følgende kommuner; Birkenes, Lillesand, Vennesla, Søgne, Songdalen og Kristiansand.

Selskapet skal levere en faglig solid, og kostnadseffektiv tjeneste ovenfor regionens innbyggere. KBR har ca. totalt 170 ansatte (heltids og deltidsansatte), og hovedkontoret ligger i Kristiansand.

KBR er en viktig samfunnsaktør. Vi leverer forebyggende tjenester og beredskap/innsats innen brann, redning, forurensning, redningsdykking pluss mange hjelpetjenester. Etter opprettelsen av IKS i 2009 er KBR et av de større brannvesena i Norge.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.