Kyst-økosystemene er i stor endring, med dramatisk bortfall av tareskog, økning av begroingsalger og store svingninger i fiskebestandene. Vi vet imidlertid fortsatt for lite om årsak-virkningsforholdene bak de observerte endringene. En av hypotesene er at økt transport av organisk materiale (humusstoffer) med elvene kan ha påvirket lysforhold og næringstilgang i kystvannet på en slik måte at økosystemene har kommet ut av balanse. For å studere dette nærmere har Norsk institutt for vannforskning (NIVA), med støtte fra Klima og Miljøvern­departementet, etablert en ny forskningsinfrastruktur i Storelva-Sandnesfjorden, nær Tvedestrand i Aust-Agder. Infrastrukturen består av automatiske overvåkingsstasjoner i elva og i fjorden, hvor det kontinuerlig samles inn data for en rekke miljøvariable. NIVA jobber i samarbeid med Havforskningsinstituttet-Flødevigen og Universitetet i Agder for å etablere flere forskningsprosjekter knyttet til Storelva-Sandnesfjorden, og som en del av dette kan det også være aktuelt å definere én eller flere oppgaver for studenter ved UiA. I først omgang tilbyr vi en BSc-oppgave knyttet til kvantifisering og karakterisering av organisk materiale som transporteres fra elva til fjorden. Kunnskapshullene og forskningsspørsmålene er mange: Hva som skjer med det organiske materialet på veien fra elvemunning til åpent hav?  Vil algene i sjøen respondere positivt eller negativt på den økte tilførselen av organisk materiale? Kan det skape uheldig nedslamming og/eller begroing i strandsonen som er viktig habitat for en rekke marine organismer?

Forhåndsgodkjent for:

• BIO-300 - Biologi, bachelor

Type:Fra faglærer
Publisert:13.06.18
Status:Ledig
Grad: Bachelor

Ingen emnekoder

Logg inn for å se forslagets kontaktperson

Virksomhet:Universitetet i Agder

Universitetet i Agder har rundt 13.000 studenter og 1.300 ansatte fordelt på Campus Kristiansand og Campus Grimstad. Universitetet i Agder tilbyr mer enn 150 studier og har et aktivt og ledende forskermiljø. Vi vektlegger respekt, åpenhet og evnen til å vise engasjement og stolthet over både egne og andres resultater. Våre ansatte og studenter trives godt og har stort faglig utbytte av virksomheten på våre topp moderne og funksjonelle campuser.