Mekaniske egenskaper av 3D-printed metalliske materialer.

Forprosjekt og masteroppgave

3D-printing også kalt for "additive manufacturing" er en ny produksjonsmetode som transformerer industrien og tillater produksjon av komplekse geometriske former og minimalt bruk av materialet. Teknologien var opprinnelig brukt til modellering og prototyp bygging, mer er i hurtig utvikling og får stadig større utbredelse. Flere 3D-printing teknologier blir utviklet som tillater 3D-prining i forskjellige materialer inkludert metaller og legeringer.3D-printing gjør det mulig å produsere individuelt tilpasset produkter av kompleks form og reparasjonsdeler som er altfor dyrt eller umulig å produsere med tradisjonelle tekniker.

Mekaniske egenskaper av metaller og legeringer er svært avhending av produksjonsmetode og bearbeidingsprosesser de var utsatt for. For å kunne bruke 3D-printede deler i konstruksjoner er man avhending av god forståelse av mekaniske egenskaper og det forskes stadig på disse egenskapene. Det er kjent at lagvis oppbygging gjør 3D-printede materialet anisotropt. Kvaliteten av 3D-pritet produkt kan også bli lett påvirket av printer innstillinger. Kvaliteten av opprinnelig materiale som e.g metal pulver har også stor betydning.

UiA sammen med MIL disponerer en SLM-1 printer som printer i metaller. Printer er basert på Selective Laser Melting teknologi og kan utføre printing i forskjellige metaller.

Det tilbys en masteroppgave i forbindelse med karakterisering av mekaniske egenskaper av 3D-printete produkter.

Detaljert problemstilling bestemmes sammen med veilederen avhenning av studentenes interesse.

University of Agder

Publisert: 2021-06-30