Gå til hovedinnhold

Studentene Michael Stensrud og Harald Gramstad Lie stakk av med prisen «beste masteroppgave» i IKT . De har skapt et krisekommunikasjonssystem som fungerer uavhengig av strøm og internettilgang.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På avslutningsseremonien ved masterprogrammet i IKT kåres hvert år den beste masteroppgaven, og vinnerne markeres med en pris og en faglig begrunnelse for utvelgelsen.

Stolte vinnere: IKT-studentene Michael Stensrud og Harald Gramstad Lie jubler for prisen for «årets masteroppgave» 2015.

Årets to vinnere har i samarbeid designet og implementert en prototype for D2D (device-to-decive)-kommunikasjon mellom batteriutstyrte enheter. Bruken av denne type kommunikasjonsløsninger er særlig aktuell i krisesituasjoner som naturkatastrofer, hvor den ordinære nettverksinfrastrukturen kan gå ned for telling. Det er nettopp slik krisesituasjoner produktet er utviklet for.

- Sett at det skjer et snøskred i et område uten mobildekning, sier Stensrud og fortsetter:

- Enten du er i fare selv eller den som skal redde overlevende, har du behov for å få tak i eller lokalisere andre i nærheten. I vår produktpakke har vi designet to kofferter som redningsmannskap kan plassere i landskapet, og som finner IP-adresser. Systemet gjør det mulig for mobiltelefoner å koble seg opp til hverandre. En kan kalle løsningen for en «fancy walkie-talkie», hvor en i tillegg til muntlig tale kan sende SMS og overføre bilder og video.

- Det spesielle ved vårt arbeid er at vi har fokusert på hybrid IP-allokering, samt å sørge for større funksjonalitet, legger Gramstad Lie til.

Bedre enn tidligere kjente løsninger

Veileder Frank Li er full av lovord om det studentene har fått til.

- Denne oppgaven har bidratt til ‘beyond the state-of-the-art’-teknologier innenfor dette temaet. Systemet som er laget gir en bedre løsning enn to andre som ble publisert i et anerkjent tidsskrift i 2014. Studentene har vist stor motivasjon for å løse oppgaven, de har utmerket kompetanse i programmering og god forståelse av internetteknologier, smarttelefoner og innebygde systemer, sier Li. 

Viktig anerkjennelse

- Det er herlig å få en slik anerkjennelse etter en tid med jobbing dag og natt. Da føler du at du har gjort noe riktig, sier Harald Gramstad Lie. 

- Vi satt og hørte det juryen sa om oppgaven, men det gikk ikke opp for oss på en god stund at det var vår oppgave de snakket om. En har jo alltid et håp om å stikke av med prisen, men ingenting var gitt med så mange gode kandidater.

En fornuftig arbeidsdeling og tett oppfølging fra veileder var med på å skape et godt resultat.

- Det har vært motiverende at masterstudiet ved UiA har så mye prosjektarbeid underveis, sier Stensrud. Vi har fått god erfaring med å implementere og teste teorien, ikke bare lese. Studentene håper og tror den praktiske orienteringen studiet har gitt dem vil være en fordel i det videre arbeidslivet.

Viktigere enn iPad’en og diplomet som de to fikk med seg er den anerkjennelsen som har blitt vist arbeidet deres.

– Det er givende å vite at det vi har gjort i oppgaven kan ha en betydning i det praktiske liv – om ikke akkurat nå, så i fremtiden. Vi håper jo at studenter som kommer etter oss kan fortsette å bygge videre på vårt arbeid og gjøre systemet enda bedre.

Selv går de først sommerjobb og så jobbsøking i møte. Mens Gramstad Lie vender tilbake til hjemtraktene sine i Stavanger, blir Stensrud å finne ved Telenors sikkerhetssenter i Arendal.

De ønsker begge å få en jobb der de kan bli utfordret og føle at de utretter noe.

– Jeg er motivert for å gi noe tilbake til samfunnet nå, etter å ha hatt muligheten til å sitte fem år på skolebenken, avslutter Stensrud.

Tekst og foto: Erna Synnøve Kjensjord