Har din virksomhet en problemstilling som kan ha nytte av et friskt blikk og nye impulser? UiA favner mange spennende fagområder og studentenes kunnskap og perspektiv kan gi ulike tilnærminger til kjente problemstillinger.
Kompetansetorget er UiAs samarbeidsportal hvor du kan du komme i kontakt med UiA-studenter og få fersk fagkunnskap og nye impulser til din arbeidsplass. Her kan du legge ut både forslag til oppgavesamarbeid og ulike typer stillinger rettet mot studentene.
Kompetansetorget ble opprettet etter ønske fra regionen og næringslivet om «en vei inn» på UiA slik at henvendelser om ønsket samarbeid med studentene fra eksterne aktører kunne formidles til rett mottaker på UiA. Det er kostnadsfritt og er en del av Universitetets karrieresenter, UiA Karriere, som støtter studenter i overgangen fra studier til arbeidsliv.
Se hva oppgavesamarbeid mellom UiA-studenter og Å Energi resulterte i:
Ulike samarbeidsformer
Oppgavesamarbeid foregår på flere nivåer, og varigheten vil variere. Kortsiktige prosjekter med spesifikke krav til leveranse vil oftest egne seg som en faglig relevant deltids – eller sommerjobb.
Prosjektoppgave/semesteroppgave er en faglig relevant oppgave som er en del av et emne, med begrenset varighet. Prosjektoppgaven kan gjøres i samspill med deltidsjobb eller sommerjobb. Av og til skriver studentene prosjektoppgave og masteroppgave om samme tema.
Bacheloroppgave er en oppgave som kan skrives individuelt eller i gruppe. Her fordyper studenten seg i et emne som er relevant for graden, samtidig som studenten lærer en metode, tekst – og skriveforståelse. Varigheten er ofte 5 måneder, og det varierer mellom ulike studier om den skrives på våren eller høsten, men de fleste leveres i juni.
Masteroppgave er et selvstendig arbeid som studentene gjennomfører under veiledning av vitenskapelig ansatte som avslutning på en mastergrad. Den kan skrives individuelt, men kan i noen sammenhenger skrives i samarbeid med en annen student. Her fordyper studenten seg på et høyere akademisk nivå i et emne som er relevant for graden. Varigheten er fra 6-12 måneder, og det varierer mellom ulike studier når på året den skrives.
Praksis/Internship. Er en læringsaktivitet som innebærer at studentene er «utplassert» i bedrift, helseforetak eller lignende utenfor campus. Praksis skal bidra til ny kunnskap og at studenten får innsikt i profesjonell utøvelse av yrket. Ønsker du informasjon om student i praksis? Se ulike praksisemner på Kompetansetorget (under arbeid) eller finn kontaktperson ved å søke på studieprogrammet på uia.no. Finner du ikke det du leter etter, kan du ta kontakt med oss på UiA Karriere, så vil vi hjelpe deg videre.
Hvordan kommer jeg i gang med et oppgavesamarbeid?
For å få tilgang til å legge ut oppgavesamarbeid eller stillingsutlysninger fyller du som arbeid-/oppdragsgiver ut et skjema hvor du fyller ut hvem som er oppdragsgiver og hva du ønsker å samarbeide om. Beskriv tema eller noen spørsmål du ønsker å undersøke. Det vil være viktig å få frem hvilke utfordringer som skal løses i oppgaven.
Deretter vil utlysningen publiseres omgående på Kompetansetorget. Du får tilsendt en e-post med bekreftelse hvor du også mottar en hyperlenke som fører deg direkte tilbake til din annonse. Her kan du redigere i etterkant dersom du har behov for det. Videre vil vi hjelpe deg med å komme i kontakt med rette fagmiljøet.
Hva er et oppgavesamarbeid?
Et oppgavesamarbeid er et samarbeid mellom student og virksomhet om en oppgave som er faglig relevant for alle parter og hvor målet er ny kunnskap. Faglærer fra UiA gir studenten veiledning underveis til løsning av problemstillingen. Et slikt samarbeid gir deg mulighet til å bli kjent med både studenten og kompetansen som studenten besitter, samtidig som studenten får arbeide med et faglig relevant prosjekt. Samarbeidet kan også legge grunnlag for senere rekruttering.
Hva forventes av meg som oppdragsgiver?
Oppfølging av studenten
Tydelighet knyttet til forventninger
Estimert X-antall timers oppfølging i løpet av samarbeidet
Det anbefales kontraktsinngåelse slik at man sikrer gjensidig forventningsavklaring
Hva som er forventet av virksomheten i forbindelse med oppgavesamarbeid utover dette er avhengig av omfanget på oppgave og varighet på oppholdet. Den endelige problemstillingen utvikles i samarbeid mellom student, faglærer og virksomhet. Det avstemmes deretter med studenten og faglæreren om det holder faglig nivå. Kontrakt undertegnes i samråd med faglig kontaktperson på det aktuelle fakultet ved UiA.
Tidspunkter for utlysning av oppgavesamarbeid
Det er i hovedsak i avgrensede tidsrom gjennom studieåret at studentene søker oppgaveideer. Ved å legge ut oppgaveforslag på riktig tidspunkt, øker sjansen for å få flere søkere.
Januar- februar/august-september: de fleste studenter bestemmer seg for prosjektoppgave og skriver oppgaven samme semester
Før påske: studentene ser etter en relevant sommerjobb
April-mai: de fleste studentene bestemmer seg for masteroppgavetema og skriver oppgaven våren etter
Før sommeren: mange studenter ser etter del – eller heltidsjobb
November/desember: de fleste studentene bestemmer seg for bacheloroppgavetema og skriver oppgaven på våren
UiA Karriere jobber med å lage et årshjul over når de ulike fagmiljøene ønsker forslag.