Gå til hovedinnhold

16 heldige studenter ble trukket ut til Karrieresenterets intervjutreningskurs, hvor en rekke rekrutterere grillet dem om CV, motivasjon og personlighet.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Student Marte B. Drageset blir intervjuet av Anna Gunningsberg fra Trainee Sør.

Student Marte B. Drageset blir intervjuet av Anna Gunningsberg fra Trainee Sør.

Av over 140 søkere ble åtte studenter fra hver UiA-campus trukket ut til å få en ekstra oppfølging på vei mot arbeidslivet.

Rekrutterere

- Vi ønsket å gi noen utvalgte studenter en ekstra god oppfølging når det gjelder intervjutrening. Takket være engasjementet hos våre samarbeidspartnere i rekrutteringsmiljøet kunne vi invitere til dette kurset, sier Karrieresenterets fungerende leder, Erna Synnøve Kjensjord.

Et erfarent rekrutteringspanel fra Active People, Hodejeger Åstveit, Manpower, NAV Rekruttering og Trainee Sør møtte studentene. To studenter gikk sammen med en rekrutterer, og fikk prøve seg på hvert sitt fiktive jobbintervju for en stilling de kunne tenke seg å søke på.

- Studentene har fått en helt spesiell mulighet til å få tilbakemeldinger på jobbintervjuet som man sjelden får i reelle rekrutteringsprosesser. Vi på Karrieresenteret ønsker å gi studentene våre de tilbudene de trenger for å bli godt rustet for arbeidslivet, og her har de åtte heldige fått et lite forsprang som jobbsøkere, sier Kjensjord.

Økt press på karriereveiledning

Erna Synnøve Kjensjord

Fungerende leder Erna Synnøve Kjensjord fra Karrieresenteret på UiA.

Dette tilbudet ble i denne omgang gitt til 16 av 11.000 UiA-studenter.

- Dette var selvfølgelig et eksklusivt tilbud til noen få, men vi tar med oss erfaringene fra dette kurset inn i våre andre jobbsøkerkurs. Ved å sette opp et slikt tilbud ønsker vi å skape oppmerksomhet rundt de forberedelsene til jobbsøking som studenter flest må kjenne til.

- Kommer dere til å arrangere flere slike kurs?

- Det er et ressursspørsmål, men vi ønsker gjerne å få til lignende kurs i fremtiden slik at vi kan gi dette tilbudet til enda flere studenter. Vi registrerer økt forespørsel på alle våre aktiviteter, og må prioritere de ressursene vi har for å gi studentene et best mulig tilbud ut fra forutsetningene, sier Kjensjord.

- Flere burde få trene

En av rekruttererne som bistod Karrieresenteret med sin kompetanse i både Grimstad og Kristiansand, var Anna Gunningberg, daglig leder for Trainee Sør.

- Dette er en erfaring flere burde få mens de er studenter. Jeg tror det er veldig verdifullt å få øvd på  å fortelle om seg selv, og å prøve å selge seg selv til en arbeidsgiver, sier hun.

Bjørn Åstveit fra Hodejeger Åstveit ga følgende råd til studentene i kursets oppsummering:

- Vær godt forberedt. Mange er veldig dårlig forberedt, og har for eksempel ikke med kopier av referanser og vitnemål.

Intervjutrening

Bjørn Åstveit fra Hodejeger Åstveit (i midten) gav studentene Jonas Stoltz og Ine Thomassen tilbakemeldinger etter de fiktive jobbintervjuene. Charlotte Nilsen (til venstre) fra Karrieresenteret observerer.

Overraskende spørsmål

Flere av studentene kommenterte i etterkant av intervjuene, selv om de var fiktive, at de opplevde samtalene som reelle jobbintervjuer.

- Jeg sa nesten litt for mye. Det var utfordrende å svare kort og presist på spørsmålene, sa en av studentene i oppsummeringen.

- Det var nyttig å få noen litt overraskende spørsmål, slik at man får øvd seg på å måtte svare litt på sparket, sa en annen.

Irene Erland fra NAV Rekruttering avsluttet kurset i Kristiansand med å fremheve den viktigste tommelfingerregelen for jobbintervjuer – å være ærlig.

Gruppebilde av rekrutterere og studenter.

Dette er alle som var tilstede på intervjutreningskurset på Campus Kristiansand. Det ble også holdt et tilsvarende kurs på UiAs campus i Grimstad.

Tekst og foto: Øivind Eskedal