Gå til hovedinnhold

Dersom du velger å dra på utveksling til et europeisk land som en del av graden din ved UiA kan du søke om et ekstra stipend gjennom Erasmus+. Men visste du at Erasmus+ programmet også har en stipendordning som gjelder praksis og internships? Som UiA-student kan du få inntil 500 euro ekstra i måneden for å velge praksis i Europa.

Artikkelen er mer enn to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvordan kvalifiserer du?

For å kvalifisere til å søke om praksis med Erasmus+ stipend finnes det to ulike muligheter. Det ene alternativet er å ta praksis som en del av graden din ved UiA. Praksis i utlandet er foreløpig ikke tilrettelagt i alle studieprogrammene, så første steg er å sjekke mulighetene for dette i ditt studieprogram. For å kvalifisere til Erasmus+ stipend må oppholdet være på minimum to måneder.

Den andre muligheten er å søke om praksis første året etter endt grad. Velger du dette alternativet må du søke før 1. juni, og mens du enda er registrert som student ved UiA. Les mer om de ulike mulighetene og søknadsprosessen her.

Stipendsatsene for praksis ligger på mellom 450 - 500 EUR i måneden. Dersom du tar praksis som en integrert del av studieprogrammet ditt, kommer stipendet i tillegg til den vanlige støtten fra Lånekassen. Noen arbeidsgivere tilbyr også lønn eller annen kompensasjon i tillegg.

Som student må du finne praksisplass selv, men det finnes flere nyttige sider som hjelper deg å kartlegge muligheter. På Kompetansetorget ligger det flere relevante praksisplasser og internships som kan kvalifisere for Erasmus+ stipend. I tillegg kan du sjekke ut sider som ErasmusIntern.

Hvorfor velge praksis i utlandet?

Gjennom et praksisopphold i utlandet vil du få mulighet til å prøve ut din faglige kompetanse i en helt ny praktisk kontekst, samtidig som du opparbeider deg verdifull arbeidserfaring. Det å bo og arbeide i et annet land er en opplevelse, og kanskje gir det deg kontakter og vennskap som vil vare livet ut. Som student har du mulighet til å få både god veiledning og økonomisk støtte til å realisere et praksisopphold i utlandet – benytt deg av denne muligheten!

 – Som nyutdannet kan det være krevende å skulle lande sin første relevante jobb, forteller Silje Holteberg, karriereveileder ved UiA. Det krever ofte stor grad av utholdenhet og målrettet innsats for å komme gjennom nåløyet. Vi skulle ønske at enda flere studenter tenkte litt mer «ut av boksen» for å skaffe seg relevant erfaring. Et praksisopphold i utlandet kan være det som gjør at du som nyutdannet skiller deg positivt ut, men det avhenger av at du samtidig jobber bevisst med hvilken kompetanse og personlige erfaring oppholdet gir deg. 

Valgte praksis ved UiA

I tillegg til å sende ut norske studenter, tilbyr UiA også praksisplass for europeiske studenter. Irina Randrianarivelo (20) og Elonora Matrella (24) har praksis på UiAs nyåpnede Global Lounge og er en del av Erasmus+ programmet. På Global Lounge svarer de på spørsmål fra internasjonale studenter og fra norske studenter som er nysgjerrige på utveksling eller praksis i utlandet. Både Irina og Elonora forteller at de har fått mye igjen for praksisoppholdet, og de anbefaler Erasmus+ programmet på det varmeste.

 – Praksisoppholdet har gitt meg nyttig kompetanse på flere områder. Ved å ha praksis her på UiA kan jeg vise til både arbeidserfaring og kulturell forståelse. I dagens globaliserte arbeidsmarked er det utvilsomt en fordel å forstå kultur og ha evne til å samarbeide med ulike mennesker, forteller Irina.

– Ja, og man må faktisk bare kaste seg ut i det, fortsetter Elonora engasjert. Det kan virke skremmende, men jeg tror man får utrolig mye igjen for å tørre å gå ut av komfortsonen og bare gjøre det. Som student har du en helt unik umulighet til å få både hjelp og veiledning samtidig, og den bør du benytte deg av! 

 

Hva er Erasmus+? 

Erasmus+ gjør det mulig for norske institusjoner innen høyere utdanning å sende sine studenter på utvekslingsopphold til partnere i de 28 EU-  landene, de tre EFTA/EØS-landene samt Makedonia og Tyrkia.

Som student ved UiA kan du søke om utveksling til våre gode Erasmus+ partnere i Europa, eller søke om praksisplass i en bedrift. 
Målet er at studenten skal tilegne seg praktiske ferdigheter og få bedre forståelse for de økonomiske og kulturelle forholdene i vertslandet.
Les mer om praksis gjennom Erasmus+ her og her

Internasjonalt kontor betaler ut stipend, og svarer på spørsmål om Erasmus+: erasmuspluss@uia.no

 

 Søknadsfrister 

  • For utveksling: 15. februar og 15. september
  • For praksis som del av graden: minimum én måned før oppstart.
  • For praksis første året etter endt grad: 1.juni for praksis påfølgende høstsemester,
  • eller én måned før oppstart, og mens studieretten fortsatt er aktiv.

 

 Tips til deg som vurderer å søke Erasmus+

  • Snakk med Eleonora og Irina som er i praksis gjennom Erasmus+ i Global Lounge, campus Kristiansand.
  • Bli ESN Buddy! Som buddy får du en smak av UiAs  internasjonale studentliv, og kan knytte kontakter med internasjonale studenter.
  • Let etter praksismuligheter på Kompetansetorget (hypelenke) og andre liknende nettsider. Det er mange spennende muligheter der ute!

Tekst og foto: Anne Espeland Berg