Gå til hovedinnhold

Prototypeutvikling av sklierobot

Hopp til hovedinnhold

Vask av skliene på Aquarama er både fysisk krevende og tidkrevende. Det er en arbeidsoppgave som er fysisk utfordrende og en tung oppgave for våre ansatte. Vask av skliene er både pålagt og nødvendig med tanke på sikkerhet, vedlikehold og renholdsrutiner. Vi har over lenger tid ønsket en bedre løsning for denne arbeidsoppgaven, og tror det vil kunne la seg gjøre ved å utvikle en form for "sklievaskrobot". Dette er en utfordring som er aktuell for mange aktører i vår bransje(inkludert leverandør av skliene).  Denne løsningen vil kunne bidra i svært stor grad i vår drift og våre ansattes arbeidshverdag, samt har stort potensiale i vår bransje.

Per i dag vaskes skliene ved at en ansatt går igjennom skliene med en 100 meter lang vannslange og spyler manuelt. Slangen er tung, må dras med deg gjennom hele sklia og arbeidsstillingen er ikke optimal. Måten det spyles på har nok noe individuell variasjon, men i hovedsak går du med slangen foran deg ca. midt i sklia, slik at det fungerer tilsvarende en vannspreder. Normalt "hageslangetrykk" på vannet. Vannet skal i hovedsak fjerne rester av kjemi(f.eks. klor). 

Optimalt sett burde roboten ha kablet strømforsyning for å forlenge levetiden, grunnet "hardt miljø" i bad(høy luftfuktighet og klor). Den burde kunne styres via en trådløs kontroll, men det er ikke behov for en app eller noe avansert for styringen. Dersom roboten kan videreutvikles til å også ha kamera på for skliekontroll med tanke på vedlikehold, er dette en god videreutvikling, men ikke prioritert i første omgang. På Aquarama har vi kun lukkede sklier, men en annen videreutvikling kan være å tenke avtagbar vekt for vask av åpne sklier. Det burde være relativt enkel tilgang på reservedeler for å unngå sårbarhet ved driftsstans, men manuell løsning som i dag kan enkelt benyttes ved behov i påvente av deler. 

Prosjektet er i samarbeid med Mechatronics Innovation Lab(MIL), og studentene vil få oppfølging også derfra, samt mulighet til å sitte på MIL-labben. I tillegg til Vibeke Holm Ruud(Aquarama), kan Christian Nordbach(MIL) kontaktes ved faglige spørsmål på Christian@mil-as.no eller 93 44 79 06. 

Vedlagt: bilder av skliene, byggetegning av skliene og foreløpig arbeidsskisse. 

Oppdragsgiver

Aquarama Badedrift AS

Aquarama Bad er Sørlandets største helårsåpne badeland og spa, et folkehelseanlegg for lokale og en turistattraksjon for tilreisende. Anlegget har aktiviteter som passer for alle aldre og målgrupper fra 0-100 år. Vi har et fullskala stupeanlegg som gir alle muligheter til å leve ut både lek, idrett og konkurranse. Idrettsbassenget holder de olympiske målene 50 x 25 meter, og er en helt sentral del av Aquarama som gir fantastiske muligheter for trening og velvære. Vårt nye uteområde har et nytt 25*10 m basseng og en nydelig varmkulp våre gjester kan nyte hele året! Hos oss er det aktiviteter for alle aldre, til trening, opplæring, lek, moro og velvære. Vi har 5 sklier, boblebad, varm- og kaldkulp, badstuer og mye mer. Årlig besøk er rundt 350 000 gjester. 

Oppgaveforslag

Type: Fra virksomhet
Publisert: 2024-10-15
Status: Ledig
Grad: Bachelor

Fagområder

Dette forslaget er åpent for flere studentoppgaver.

Kontaktperson